Jef Poppe

Jef Poppe is Gerts rechterhand bij Hertog Jan at Botanic en BABU

Als jij alle taken die je binnen de Hertog Jan Groep al hebt uitgevoerd zou oplijsten, kom je met één A4 niet toe.

Zo zou je het kunnen stellen (lacht). Na vijftal jaar bij een ander éénsterrenrestaurant besloot ik dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Van een kleine keuken kwam ik bij Hertog Jan plots terecht in een team van 15 personen. Ik moest dan ook onderaan de ladder beginnen met typische stagiairejobs als kruiden wassen. Beetje bij beetje kreeg ik meer verantwoordelijkheden en toen Hertog Jan naar Zedelgem zou verhuizen, vroeg Gert me om hem te assisteren bij de keukenorganisatie. En zo is de bal aan het rollen gegaan. Nadien was ik ook betrokken bij de opstart van L.E.S.S. en Bar Bulot. Vandaag sta ik twee weken per maand in de keuken van Hertog Jan at Botanic en wijd ik de rest van mijn dagen hoofdzakelijk aan BABU.

Men noemt jou zelfs de rechterhand van Gert. Hoe vullen jullie elkaar aan?

Ondertussen werk ik bijna tien jaar met hem samen en hebben we er heel wat buitenlandse trips en events opzitten met z’n twee. Voor de pandemie waren we bijna maandelijks samen op stap. Zoiets schept uiteraard een band. Bovendien zijn we ook echt een heel complementair duo. Gert is bijzonder creatief, maar kan soms ook wel wat chaotisch te werk gaan. Doordat ik een organisatorisch tegenwicht bied, creëert dat ook voor hem veel meer rust en ruimte om zijn creatieve geest de vrije loop te laten.

BABU is eigenlijk een beetje het buitenbeetje van de groep. Hoe past dit high-end streetfood-concept binnen een imperium van sterrenrestaurants?

BABU is ontstaan uit de idee dat we al die inspiratie die we tijdens onze reizen opdoen toch ooit eens moesten bundelen in een uniek concept. Overal waar we komen proeven we verrassende, nieuwe smaken en tonen chefs ons de meest unieke producten. De slogan van BABU luidt niet voor niets ‘inspired by the world’. Dankzij onze bunners kan ook het brede publiek hier nu mee kennismaken en bewijzen we dat een snelle hap ook een kwalitatieve kan zijn.

Dragen deze bunners ook nog altijd de typische Hertog-Jan stempel?

BABU staat voor ‘baked bun’, het broodje van onze bunners dat speciaal voor ons ontworpen werd; en daar begint het eigenlijk al. Unieke, lokale kwaliteitsproducten zijn een fundamenteel onderdeel van het Hertog Jan-verhaal en dat is hier niet anders. Bovendien zullen trouwe klanten af en toe ook smaken herkennen van bij L.E.S.S. Eatery of Bar Bulot, maar ze zullen ze nooit zomaar in de winkel terugvinden. We streven er ook naar om BABU in de nabije toekomst naar meerdere steden te brengen. Die ambitie is ongetwijfeld ook kenmerkend.